Followers

HITS

Thursday, June 03, 2010

Makanan Pelengkap : Adakah Bayi Anda Sudah Bersedia?


Memulakan makanan pelengkap merupakan cabaran buat anda dan bayi anda. Anda juga mungkin turut merasa tekanan daripada orang tua atau kawan-kawan yang meminta anda memberi makanan pejal kepada bayi anda sebelum umur yang sepatutnya.

Tanda-tanda Bayi Anda Sudah Bersedia


Jika bayi anda telah mencapai umur empat bulan (bayi menyusu susu formula) dan enam bulan (bagi bayi menyusu susu ibu secara eksklusif) dan mempunyai tanda-tanda berikut, maka anda bolehlah mula memberinya makanan pejal :

  • Kepala bayi tegak dan tidak bergoyang ketika dalam keadaan badannya tegak.
  • Boleh duduk dengan sedikit sokongan daripada orang dewasa.
  • Berat badannya sekurang-kurangnya dua kali ganda daripada berat lahirnya.
  • Menunjukkan tanda-tanda lapar walaupun telah disusukan lapan hingga sepuluh kali.
  • Menunjukkan minat terhadap makanan yang dimakan oleh orang dewasa.
  • Bayi anda juga mungkin akan cuba untuk mencapai makanan yang sedang anda makan.
  • Tidak menolak dengan lidah atau meluahkan makanan yang disuapkan ke mulutnya.
  • Boleh mengunyah dan menelan dengan baik makanan yang disuapkan.
  • Bayi boleh memegang makanan dengan tangannya.
Kenapa Perlu Tunggu?

Kebaikan Untuk Bayi :
  • Sistem penghadaman bayi yang berusia kurang enam bulan belum matang dan dia tidak dapat menghadam makanan dengan sempurna menyebabkan masalah seperti bayi muntah, sembelit dan juga cirit-birit.
  • Lebih awal bayi diperkenalkan dengan makanan lain selain daripada susu ibu, lebih mudah bayi tersebut berkemungkinan mendapat alahan atau alergi terhadap makanan tersebut.
  • Penyusuan susu ibu secara eksklusif selama enam bulan dapat mengurangkan risiko gastrointestinal, pernafasan dan jangkitan telinga pada bayi.
  • Bayi yang berusia lebih enam bulan dapat mengambil bahagian secara lebih aktif semasa makan seperti mencapai makanan jika masih mahu makan atau berpaling jika sudah kenyang.
  • Makanan pejal akan mengurangkan jumlah susu yang bayi ambil.
  • Bayi yang makan makanan pejal terlalu awal mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menjadi gemuk apabila besar nanti berbanding dengan bayi yang memulakan makanan pejal pada masa yang sesuai.
  • Menyuap makanan pejal kepada bayi yang belum duduk adalah lebih sukar dan kadang-kadang mengecewakan bayi dan anda sendiri.
Kebaikan Untuk Ibu Yang Menyusu:

  • Ibu yang menyusukan bayi secara eksklusif lebih lama akan mudah menurunkan berat badan.
  • Cara semulajadi untuk menjarakkan kelahiran kerana haid datang lebih lambat.
  • Bekalan susu ibu yang lebih stabil.
ditulis oleh cayang ummi dari RATU HATI..

INFO dari HANA, salah seorg rakan ayu di SI.com n RH n FB..
(ni hasil penulisan beliau ye ^_^)

Masa paling sesuai untuk introduce solid food adalah time umur 6 bulan. Walaupun ada sesetengah buku tulis start time 4 bulan, better wait till 6 months, sebab time tu usus dia dah matang.

RESEPI UMUR 6 BULAN


guna teknik 3-4 days rules. Mean kenalkan satu2 jenis makanan tu selama 3-4 days to rule out allergy.

Hari 1-3: air kanji nasi
Ambik air nasi yg mendidih tu, bagi minum, bagi dalam 4-5 sudu jer. Ini petua
org tua2 nak intro solid kat baby
Hari 4-7 : bubur nasi
Hari 8-11 : bubur nasi + kentang
Hari 12- 15 : bubur nasi + carrot
Hari 16-19: bubur nasi +bayam
Hari 20- 23: bubur nasi + bilis
Hari 24-27: bubur nasi+kentang+ carrot
Hari 28-31: bubur nasi+kentang+carrot+bilis

  • Time 6 bulan ni, saya tapis semua makanan. Ada org suka blender, tpi saya prefer tapis dengan penapis.
  • Ikan bilis tu kalau boleh cari yg warna putih (less salt). Kalau takde pun ikan bilis biasa tu, rendam lama skit, biar hilang masinnya. Goreng sangai (tanpa minyak), then blend kering sampai halus. Simpan buat stok.
  • Beras pun blend kering dulu. Bila masak tu senang dia hancur, tak susah sangat nak tapis.
    Ingat.. No sugar, no salt for baby below 1year.
RESEPI 7 BULAN


BREAKFAST
1) Puri kentang
  • Rebus kentang (buang kulit dulu) hingga empuk.
  • Kemudian, lecek2kan dia hingga hancur.
  • Campurkan sedikiit perahan susu ibu untuk menghaluskan lagi teksturnya.

2) Puri carrot (sama mcm puri kentang)

3) puri brokoli

4) puri bayam (Boleh juga dicampur adukkan sayur-sayuran diatas untuk dijadikan puri sayur campur)

5) puri epal

6) puri pisang (pisang tak perlu dimasak)

7) puri betik

LUNCH

1) Bubur+sayur+bilis
  • Penyediaannya sama macam resepi 6 bulan, tapi tak perlu blend dah.
  • Just masak dan lecek2kan sampai halus.
2) bubur+ sayur + ikan
  • masak bubur bersama sayur, dan lecek.
  • Ikan direbus (potong kiub untuk memudahkan, bila masak, sejukkan sebentar dan blend (blend basah)
  • Campurkan bubur dan ikan.
3) bubur+sayur+ ayam/daging (sama macam resepi ikan)
  • Nak menyedapkan lagi, goreng bawang dengan sedikit minyak, taburkan atas bubur.
  • juga boleh ditaburkan dengan daun bawang & daun sup untuk menambahkan aroma.
RESEPI 8 BULAN


BREAKFAST
1) oat+ kismis/kurma
  • didihkan air (anggaran 1 mug), masukkan 2 sudu besar oat (original/organic).
  • masak sampai kembang.
  • Cubit2kan kismis/kurma, dan campurkan dalam oat yg siap dimasak...
2)Oat + bilis (sama cam atas)

3) puri sayur @ puri buah

LUNCH
1)nasi lembik + sayur + ikan/daging/ayam
  • Masak nasi lembik.
  • Tumis sedikit bawang merah,bawang putih dan halia dengan sedikit minyak (prefer minyak zaitun), bila naik baunya, campurkan dengan sedikit air, bila air mendidih, masukkan ayam/ikan/daging dan masak sehingga empuk. Masukkan sayuran dan masak hingga empuk.
  • Cara makan : boleh dimakan berasingan, nasi + sup gaulkan sekali nasi dan sup.
TEA-TIME
1) kentang + bilis
  • rebus kentang hingga lembut.
  • Lecek halus dan gaul dengan sedikit serbuk bilis.
  • Kepal2kan dan suap baby (macam kuih keria yg tak dimasak)
2) Roti + susu
  • ambil sekeping roti (prefer roti gardenia,kalau dapat roti yg kandungan gula kurang lagi bagus)
  • rendam dalam perahan susu ibu(sedikit sahaja untuk melembutkan), dan terus dimakan.

    TIPS
****Dan lagi satu, agak renyah nak masak sikit2 pagi2 ni. Puan2 boleh sejukbekukan makanan baby. Macam saya, after masak, time panas2 tu, saya simpan dalam bekas dadih 6oz. Masuk terus dlm freezer (bhgn beku), Ikut kajian, tahan sampai 2 minggu. Bila nak masak, boleh panaskan guna microwave, tapi saya lebih suka masak guna api. Letak sedikit air panas dan biarkan bubur tu cair sepenuhnya. ****


INFO DARI PUAN HANA SEMAN

thanks, hana...

12 comments:

Imaan09 said...

waaahh..besh2..tetiba banyak gmbr lampu2 menyala kt kepala nih.hihi..erm, ayu ada idea x, umur brapa bulan kita leh bg menda 'bminyak' or goreng2 kt bb? stakat nih, imaan rebus2 aje suma..

Ied @ May said...

wah..
byk resipi utk baby nih
tp 2 bln lagi la

ayu
pertanyaan ayu psl permata suri tu saya da jwb kt comment blog saya

imaan
mcm saya masa anak pertama
tiba2 berat badan dia turun sbb kena asma
adik saya nurse ckp
kalau nak naikkan berat
bubur nasi dia tu kita masukkan 1 sudu teh minyak masak
sebagai fat utk baby
bagi berat dia naik semula

adik saya kata
berat badan turun maknanye perkembangan baby tu tak bagus, walaupun masih di paras normal

amirah said...

yeay...bestnya la ayu nie..mmng berbaloi2 dpt award semalam..hehehe..sgt2 best..i lap u ayu..ok jom kita masak!!

Me Mrs.Eady said...

bleh curi ar resepi nih!hehehe..tuan tanah nk amik..bleh?

ayu said...

lea : kalau ikutkan, umur 8 bulan baru boleh guna minyak ni..tapi bukan sebarang minyak tau..minyak zaitun klu tak silap ayu... ayu pun sama, still lg guna rebus2 je..

led @ may : hehe..sabar ye..bagi baby menyusu sepuas2nya dulu..then baru bagi makan ye..
betul tu , memang digalakkan letak minyak sbg fat utk baby..^_^

ami : rajin2 la masak ye...hehe..ala ami ni, info di jari...cuma kena "rajin" menggali je..haha

ayu said...

izwa : sila2 kan izwa...sharing is caring beb ^_^

amirah said...

bestnya resepi2 nie..harap2 diriku ini RAJINNN demi anak tersayang....aminnn...mekasih untuk ibu2 yg kongsi resepi2 nie..
p/s :ayu xtau nk tgk tag ayu kt mane, so tk wat lagik...hahahaha..sungguh tak bleh blah

ayu said...

ami : hehe..boleh punya..
ami tengok tag ayu tu kat label tag..ada dua tag kat situ..ami pilih je nak buat tag yg mana ye.. ^_^

PUTERI HANNAN(FATIN) said...

good info le.. nnt leh praktik kat 2nd bb... wawa memang susah sgt nk mkan.. mayb first experience dia makan sy tak pelbagaikan tu yg jd cerewet skrg tu...

ayu said...

fatin : betul tu..kena dari baby lagi pelabagaikan...cuma kena tegas sikit la dalam bab2 pemakanan ni...nnt kesian plak kalau baby sembelit..

kuntumz said...

ayu, aku mmg suka mask mskan utk anak aku..tpi sgt2 lah sedih bila ank aku tak mkn...jenuhlah msk mcm2..dia tak mo mkn..mmg susah nk bagi mkn...
walopun umo dia dah setahun lebih, dia tak leh nk mkn nasi yg mcm kita mkn tu...even lembik2 pun tak leh...
tu yg aku fed up nk msk tu...
cian aku kan??bermasalah jer kejenya...nsib ada blog ayu nii...pengubat rindu...hihihih

ayu said...

jia : bab makan ni kadang2 kita kena kreatif dari segi penyediaan utk menarik minat anak mkn..macm aku, dulu hariz mmg kuat makan nasi ... la ni, dah nampak mcm kureng sikit..cuma, aku perasan kalau dia tak nak makan nasi, tapi dia nak meratah lauk ..cth : ikan goreng ke, sayur ke, ayam ke..paling dia suka sup laaa..hehe.. hariz juga suka buah2an..jd, aku tak la risau sgt..bihun n mee pun dia suka..so, maybe ko kena cari apa minat anak ko...mungkin dia minat benda lain...n anak aku yg sulung tu paling suka kalau makan beramai2..maksudnya makan dgn budak2 lain...klu dia suap sendiri lagi laa...siap bertambah2 lg wpn makan nasi putih + ikan goreng je..hehe.. all the best my fren..