Thursday, May 17, 2018

Lawatan Ke Petrosains Playsmart Kota Kinabalu

Assalamualaikum

Sebelum terlewat nak juga update tentang Lawatan Pasti Al-Fateh ke Petrosains semalam. Nayli join juga bersama2 kawan2 dia yang lain. Memang excited sungguh dia.


Aku macam biasa lah, asal lawatan anak2 je aku mesti join.hahahaaa..Tak kisah la drive sendiri pun ok jeπŸ’πŸ’πŸ’ Tapi last2 tak jadi gak ikut sebab Husband minta hantarkan dia ke Klinik pagi tu. So tunggu je la Ustazah WA dalam group update tentang lawatan diaorang.











Syoknya tengok ... Insyaallah, ada lagi bolehlah daku selit2 join jugaπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Yang bestnya sebelum sampai ke Pasti, diaorang ni singgah makan KFC dulu...Wahhhhh






Chanteek Borneo Museum

Assalamualaikum

Nak cerita di sini yang baru2 ni ketika Malaysia 
cuti sempena Kerajaan Baru, 
kitaorang berpeluang pergi ke sini... 
Memang tempat ni ada dalam senarai 
tempat yang nak pergi pun... 
Kebetulan dah ada offer dari diaorang, 
macam best je kalau dapat pergi kanπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Kitaorang pergi Hari Jumaat pagi.. 
tu pun dah beberapa hari diaorang ni lepak je kat rumahπŸ˜…

Perjalanan dari rumah ku ke sana tak la jauh sangat pun. 
Tempat nya terletak berdekatan 
dengan Rumah Terbalik Tamparuli, 
cuma lain direction je... 
Jangan risau, signboard ada je . 
Lagi pun tempat ni berada di tepi jalan je, 
memang senang gak cari.

Sampai2 tu, kitaorang ambik gak 
pakej sewa baju😜 Saja la kan, ambik feel jap... 
Since entrance fee untuk kanak2 FOC, 
maka bayar untuk aku je, 
RM 5 dan sewa baju tu plak RM 5 seorang...





Bagusnya di tempat ni, korang boleh mempelajari & mengetahui pakain2 tradisional Kaum Negeri Sabah. Baru aku tau rupanya ada banyakkkkkkkk Kaum di sini. Sebelum ni yang aku tahu Kaum2 yang majoriti saja seperti, Dusun, Murut, Bajau. Tak sangka plak ada pecahan2 lagi. Memang menarik lagi2 bila ada mcm2 cerita yang disampaikan oleh staf sana. Aku memang minat sejarah, jadi ada macam2 cerita sejarah yang dapat diketahui, contoh asal usul pembinaan Jambatan Tamparuli, Bobohizan dan macam2 lagi la.. Aku plak syok je tangkap gambar pakaian diaorang 😍😍😍😍






Lepas habis berjalan2 pusing kat situ, 
ada juga bahagian yang disediakan untuk 
peralatan2 tradisional Negeri Sabah. 
Suka la budak2 ni main..




Sebelum balik, kitaorang sempat gak 
ke Bahagian cenderamata..
Banyak gak barang2 yang dijual dan boleh dibeli di situ.





Terima kasih kepada staf di situ yang 
komited sangat ketika bekerja. 
Kitaorang really enjoy❤️❤️❤️❤️

Jadi pada mereka di luar tu yang datang ke KK
kalau korang rasa nak mempelajari sejarah mengenai Kaum2
yang terdapat di Sabah
bolehlah singgah ke sini ya

Bukan saja dapat belajar,
malah berpeluang juga memakai
pakaian tradisional mereka
siap ada pakej juga untuk mempelajari
Tarian tradisional diaorang
Hat tu lagi la aku tak ambik
hehe
tak ada geng
kalau ada geng, layan gak la kan


Wednesday, May 16, 2018

Picnic di Kiulu ❤️

Assalamualaikum

Hari ahad baru2 ni 
kitaorang sempat berkelah di Kiulu. 

Kitaorang pergi dua keluarga je

Mula2 sampai tu, en suami &
Sahi pasang khemah dan siap2 
sedia untuk bakar kepak ayam

Daku plak dah masak siap2 
Nasi Lemak dari rumah

Dah settle semua
en suami bawa anak2 pergi mandi
manda dulu 

Air sungai dia deras gak
Jadi hati2 juga la masa bawa 
diaorang mandi tu

Jum layan gambar2 kitaorang
berkelah tempoh hari





















Seronok budak2 ni 
mandi sungai
Maklum la sebelum ni
asyik mandi laut je kan

Dah siap masak tu apa lagi kan
sessi makan la plak
Daku pun sempat gak la 
mandi2 juga sebelum balik










Tengah2 mandi tu nampak 
la plak ada orang water rafting 
kat situ

😍😍😍😍


Selamat Hari Guru

Selamat Hari Guru diucapkan kepada semua yang bergelar Cikgu❤️

Yang Mengajar daku dari ,

SRK Raja DiHilir Ekram, Ipoh
SK Seri Aman, Taiping
SMKA Slim River
SMK Dr Burhanudin, Taiping
Matrikulasi UUM
Fakulti Perakaunan UUM

Yang mengajar anak2 ku dari,

Little Caliph Taman Dagang
Tadika At Tarbiyah Ampang
Pra Sek Jelutong
SK Jelutong
SK Agama Jelutong
SK Malawa
Kafa Al-Jannah
Pasti Al-Fateh




Tuesday, May 08, 2018

Cuti Hari Pekerja 010518

Assalamualaikum ❤️

Cuti hari pekerja tempoh hari daku plan memang nak santai2 di Pantai dengan anak2 & en suami. Al- maklum lah baru je lepas settle Games Netball dan Sukaneka Pasti.. Aku plan nak pi lepak kat Pantai Sabandar je sebab situ view pun cantik, suka gak lepak situ...

Alih2 en suami nak pi ride plak dengan kawan dia tapi menghala ke situ juga. So, dia gerak la dulu & kitaorang lambat sikit sebab daku siapkan juga bahan2 nak masak kat sana. Plan nak bakar ikan kembung & sotong je. Ketam aku dah goreng siap2, nanti sampai sana boleh je terus gaul dengan sambal tumis yang juga aku dah masak siap2 dari rumah. Macam tak yakin je nak guna tempat dapur gas en suamiku ituπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Dalam perjalanan, kitaorang nampak la en suami kayuh basikal dengan kawan dia 🚴🏻🚴🏻🚴🏻

Gigih duaorang ni kayuh basikal

Sampai2 je diaorang minta main pasir dulu....lepas tu kejap je la...terus mandi plakkkk.. mandi la puas2 anak2 sementara tak berapa panas sangat... Bila suami ku sampai je, terus minta dia  masakkan..hehe, kata chef kan.....

sampai2 tak ramai lagi

acah2 la main pasir dulu
Mandi manda 

ketibaan yang ditunggu2 
Bila en suami masak
Masak sotong bakar
ni la rupanyaaa
Sementara tunggu en suami ku masak, pi layan budak2 mandi jap
Sekejap je la en suami dan kawannya masak2 tu..lepas tu diaorang makan & bergerak kayuh basikal balik.. yang kitaorang ni, lepas je habis makan, kemas2 & pergi plak ke Sabandar Cowboy Town, betul2 sebelah je dengan Pantai Sabandar ni... Jalan2 kejap di situ.. Masuk ke sana kena bayar tau. Dewasa RM 10 Dan kanak2 RM 5 seorang. So, masuk situ, mula2 tu dapat la welcome drink..kena ambik di area Mangrove Park tu.. Syok gak la tengok pokok bakau2 ni...besar2 dan cantik gak bila snap gambar..

Dah dapat welcome drink (air teh o ais) , kitaorang pusing2 dulu di area situ...sampai la nampak aktiviti mencanting @ mewarna batik ni.. Diaorang minat nak try, ok la..satu lukisan RM 5 dan ianya diwarna dan boleh bawa balik..ok la, layan kan je la...selepas habis je, kitaorang pun balik..tak larat dah nak tunggu naik kuda sebab panas membahang sangat... 

En suami dan kawannya masak ketam masak cili

dah siap apa lagi, makan laaa

Breakfast

ada gak la gambar kami kitaorang
Sabandar Cowboy Town

Mangrove Park juga terdapat di dalam Cowboy Town

Aktiviti Mencanting @ Mewarna Batik

Hasil kerja mereka