Followers

HITS

Tuesday, December 12, 2017

DESA DAIRY FARM

 Tempat ni antara tempat yang korang memang patut
 masukkan dalam list jika ke Kundasang.
Sebabnya, tempat ni sangatttttttttt la cantik...
Suhu di sini sejuk, lagi2 jika korang datang awal2 pagi ...
Pemandangan jangan cakap lah kan...dah ala2 macam di New Zealand pun ada..

Kali pertama ke sini pada Bulan September 2016
Di sini, daku share detail mengenai tempat ini...

Harga tiket masuk ialah RM 3 untuk dewasa & RM 1 untuk kanak2.
Waktu operasi : 8 pagi - 5 petang

Bayar tiket kat sini (pondok putih) tu sebelum masuk ke dalam

Apa plak aktiviti di sini?
Bergambar!! Ya, tu kalau daku la kan...

Cantik sungguh waktu time ni
tak semestinya gambar diriku saja, 
gambar anak2, gambar keluarga dan gambar pemandangan pun 
daku rasa dah happy sangat...
Mana nak dapat view yang sangattttt cantik macam ni..
Kali pertama ke sini, bersama2 mak abah ku pada bulan September 2016

Anak2 bergambar dulu di hadapan
pintu masuk Desa Dairy Farm,
daku nakkk gak background
 Gunung Kinabalu tu untuk dijadikan kenangan

Mak Bersama2 Cucu-cucunya..

                             
Di sini port paling ramai orang suka bergambar termasuk la daku!
Mak abah bergambar juga di sini

Dah masuk ke sini, korang boleh membeli produk2 keluaran 
Desa Dairy Farm ni, antara yang best tentulah susu2 dia...
daku suka sangat susu coklat dia..memang sedap...
sekarang ni dah ada flavor baru, coffee.. sedap juga...

Selain dari tu, korang juga boleh sendiri proses memerah dan memproses susu.
Cumanya, aktiviti tu ada waktunya 

Proses Memerah : 3 - 5 petang
Aktiviti Memproses : Setiap Selasa, Khamis dan Ahad 10 pagi - 2 petang

So, since kitaorang datang ke sini awal2 pagi
sebelum jam 8 dah sampai
jadi kitaorang tak ada la tengok proses pengeluaran susu tu.

Tak dapat nak tengok, kita bergambar je la
 depan tempat pemprosesan ni.
Korang yang suka makan aiskrim, silalah CUBA GELATO ni ya...

SEDAP..SEDAP...SEDAP..

lagi2, choco gelato...

dah la suhu sejuk2 kan, makan plak aiskrim.... 


ni harga GELATO ice cream tu. Kalau dah naik harga,
 daku tak tau  la,
sebab yang ni pergi masa tahun lepas...

Daku prefer Choco Gelato lagi dari Yogurt Gelato
^___^


En Suami bergambar bersama anak2
Time menikmati aiskrim sambil berehat2
Ketika kali pertama kitaorg ke sini, 
kitaorang tak survey sangat tempat ni. 
Sebab lepas tu nak bergerak ke tempat lain plak. 



Jadi, bila kali kedua ke sini pada bulan April 2017
membawa mak abah mertuaku plak, 
kitaorang sempat la join aktiviti lain plak...

Mak abah mertuaku bersama cucu2 mereka


Aktiviti ni memang budak2 suka !!!

Bila la lagi kan, nak pupuk keberanian kepada anak2
 untuk memberi makan dan minum susu botol kepada haiwan?

Eh, ada je budak tak berani tau!! anak daku la tu..
Dak Danial tu...
Yang abang nya Hariz dan adik nya Nayli 
relax je bagi makan minum..
dia main acah2 plak ^___^


Aksi Hariz memberi anak kambing makan
Dak Nayli nak bagi anak kambing ni minum susu botol tapi tak sampai...
maka ayah la kena dukung dia...
Nayli yang mula2 tu dia gementar juga, tapi lepas dah bagi makan
nak lagi bagi...


Masa bagi lembu ni makan pun, dak Danial hanya tengokkkk je ...
Jika ada peluang, join lah aktiviti ni ya...sambil bersantai2 juga ni


Kali ketiga ke sini pada bulan September 2017,
 tu pun time tu en suami ada program di Eco Ranch di Ranau..
Jadi otw masa nak balik tu, kawan en suami mau singgah ke sini
 untuk membeli susu dan aiskrim..
 Kitaorang plak tak masuk ke dalam, 
tapi tunggu kat pintu luar tempat ni je...
Time tu lewat petang dah, cuaca pun mendung2 je...
ada gak hajat nak masuk untuk tengok aktiviti 
proses memerah dan pemprosesan susu
tapi sebab time tu macam dah lewat gak la..
kitaorang plak lepas tu nak terus balik ke rumah..
Maka, tak jadi la masuk..tunggu diaorang je..

En suami bersama kawan sekerjanya....
Daku bersama Linda, merangkap biz partner ku di sini..


Anak2 bersama kawan2 mereka, Amani dan Amanda


Bergambar dulu seketika sementara menunggu
 diaorang masuk ke dalam membeli aiskrim dan susu

Bersama anak daraku, Nayli

Yang ditunggu2, Choco Gelato!!

Lepak2 santai makan aiskrim dulu


Bergambar sekeluarga sebelum balik........
So, tu je la aktiviti yang daku sekeluarga pernah buat di sini...
kalau ikutkan, tinggal aktiviti proses memerah dan 
pemprosesan susu je la tak sempat lagi nak tengok..
so, maybe next time la kan???

Daku lebih prefer ke sini awal2 pagi iaitu sebelum jam 8 pagi tu..
sebabnya, ni tempat tarikan pelancong.. 
so, memanggggg ramaiiiiiiiiii sangat pengunjung datang ke sini..
parking memang limited...
Datang awal, dapat la park kereta dekat2 sikit...
kalau tak, jenuh la berjalan..
satu lagi, kalau datang pagi2 tu, korang akan dapat 
view Gunung Kinabalu yang sangattttt ku kagumi tu...
kalau datang lewat sikit, maybe time tu dah berkabus, 
so tak berapa nampak la sangat..
kalau time petang plak, ikut nasib juga la...
Jadi korang plan la macam mana ya 
kalau nak ke sini time bila ..........


SELAMAT BERCUTI DI KUNDASANG................