Monday, July 09, 2018

Fat 2 Fit Challenge Season 5 ~ Edisi Ramadan 2018

Assalamualaikum....

Seperti yang dijanjikan dalam post RAMADAN AL-KAREM, daku ada share program yang daku gigih join lagi2 dalam bulan posa tempoh hari... Punyalah lama ambik masa nak post cerita ni, sebabkan tengah mengumpul gambar2 dan video2 yang sesuai untuk dikongsi di sini...

Post ni agak panjang, ^___^ 


Alhamdulillah, selesai sudah

Program ni bermula pada 21hb Mei dan sepatutnya tamat 5hb Jun 2018 tapi kitaorang extend sehari lagi, jadi tamat pada 6hb Jun 2018. Sebelum bermulanya program ni, semua peserta diminta datang ke Pejabat Coach Kak Hamsie untuk sessi timbang berat dahulu. Daku pergi bersama kawanku, Fiza pada 17hb Mei untuk sessi menimbang berat. 



beratku 50.5 kg time tu 




Mukaku tak cukup tido..hehe
OMG, ideal weight daku ialah 55kg !!

BMI ku normal


Penerangan dari Coach mengenai berat idealku..

Untuk hari pertama, kitaorang lebih kepada sessi Fitness Dance dulu. Kali ni seramai 19 orang peserta join Edisi Fat To Fit Ramadan Challenge.
Lepas Fitness Dance, bergambar la dahulu
Untuk Hari kedua plak, kitaorang ada 15 Aerobic lagu untuk sessi Warm Up, lepas tu 20 minit Tabata dan juga 20 minit untuk Yoga Streching .

Hari kedua semakin bersemangat...
 Hari ketiga makin mencabar. Kitaorang ada Sessi Barbara Workout. Jenuh la daku google apa ke benda la tu Barbara Workout ni. 
Tu dia aih...untuk yang dah biasa, memang nampak senang
tapi bagi daku yang beginner, mak ai...
dah la time posa plak tu kan..hahaaaa...

Selesai Barbara Workout, macam biasa ada sessi Yoga Streching
Untuk hari seterusnya, kitaorang ada Team Workout / Game. Kitaorang dipecahkan kepada dua kumpulan. Kemudian, ada beberapa game yang perlu dimain bersama2. Team yang kalah kena denda...Team yang menang akan cabut undi untuk menentukan denda apa yang akan dikenakan kepada Team yang kalah. Syok gak sesekali main macam ni...


Sessi Team Workout / Game


Hari seterusnya, kitaorang ada main Daun Terup...opssss...bukan main suka2, ada game sebenarnya untuk daun terup ni.... Daku berpasangan dengan Fizah, kitaorang kena habiskan kad ni dalam masa yang ditetapkan. Setiap simbol di Daun Terup tu mewakili Workout tertentu iaitu, Squat, Sit up, Push Up, Burpess, Broap Jump dan kalau dapat kad J, Q atau K, kena buat 11x.... hahaaaa...matai sungguh laaa.. 

Makin lama makin mencabar

 Untuk workout seterusnya, kitaorang ada Routine Partner Workout. Still sama pasanganku, iaitu Fizah. Antara workout pada sessi pada hari tu ialah, Squat Partner, Plank Hand Slap & Inc Worm, Plank Burpess and Jump, Chrunch and Climb, Leg Raise Partner, Leg Press Pull in Partner, Sit up Partner, Plank Crown Under, Lungers Partner and Punch Floormate and Hold Squat Partner. Dalam masa sejam, kena buat semua tu 20 x 5 set!!!! berpeluh sakan la kitaorang petang tu...

Routine Partner Workout
Next, adalah Workout Tangga. Fuhh, kali ni lagi mencabar ...Cabarannya ialah membawa Sand Bag seberat 8kg @ 12kg dari tangga bawah sampai la ke atas sekali. Ahli yang lain plak, sementara menunggu giliran, mereka akan buat Workout iaitu , Bird Dog Exercise, Lunge Twist, Heel Touch & Squat. Buat sebanyak 3 set woooooo...Fuh, daku sempat buat 3 set je...untuk penutup, tak follow diaorang sebab rushing nak berbuka di luar plak petang tu. Kebetulan hari tu birthday cik kak Nayli..jadi, minta la excuse balik awal..hehe

Seronok sangat workout tangga ni..


Terima kasih Coach dan kawan2 semua

Hari terakhir, kitaorang ada sessi menimbang sekali lagi dan upacara Majlis Penutup dan Penyampaian Hadiah kepada para pemenang.. Terima kasih banyak2 di atas kejutan daripada Coach Kak Hamsie yang sediakan hadiah juga untuk hari lahir Nayli...

Dah habis dah...

Keputusan penuh

Barisan pemenang


Tahniah kepada semua pemenang... Daku mengalami penurunan juga sebanyak 1.2kg...fuh... tak sangka gak turun gak berat...hehe... Next, daku akan join gymm class plak untuk bulan ni.. patutnya ahad baru2 ni dah start, tapi tak sempat nak join.. Ada hal plak..In sha Allah, ahad depan akan join.. Nanti daku akan share post seterusnya ya...


Oh ya, daku join program2 macam ni BUKANNYA NAK TURUNKAN BERAT BADAN PUN!!! sebenarnya, nak tahu cara exercise dengan BETUL, NAK FIT!!! sebab, daku akan follow en suami berbasikal dalam masa terdekat ni, jadi daku nak FIT sungguh2 , sebelum ni join dia cycling sampai ke KARAMBUNAI je pun, dah daku penat termengah2 ...walhal dekat je, tapi sbb jalan dia agak berbukit seketika, maka stamina memang amat diperlukan... So, sebab tu daku join program2 macam ni... 

MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA ..

Stay Fit, Stay Young..ahakkk...



Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri 2018




Assalamualaikum....


Alhamdulillah, selesai sudah Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Tahun ni. Setelah hampir 3 kali Beraya di sini, tahun ni en suami decide nak buat Rumah terbuka plak...Tapi still di Dewan IKM je laπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ Al-Maklum lah, rumah kitaorang kosong je😬 




Bertempat di Dewan Sri Keningau, IKM. Majlis bermula selepas habis Majlis Bacaan Yassin & Tahlil di Surau IKM. Jemputan plak terdiri daripada Staff IKM sendiri & daku ada juga la jemput rakan2 ku juga...




















Menu Di Hari KejadianπŸ˜†

❤️Nasi Hujan Panas
❤️Ayam Masak Merah
❤️Rendang Daging
❤️Sayur Acar
❤️Papadom
❤️Buah Tembikai
❤️Air Sirap
❤️Air Teh 
❤️Mee & Bihun Sup
❤️Nasi Impit
❤️Kuah Kacang
❤️Brownies
❤️Kek Pisang
❤️Dadih Jagung 
❤️Dadih Strawberry
❤️Biskut Raya
❤️Kerepek Pisang
❤️Keropok
❤️2 biji kek (dihadiahkan oleh staf en suami)

Fuhh... Menu ada yg tempah, ada yg masak, ada yg beli je & ada yg bawa dari Taiping 













Jutaan terima kasih kepada semua staf IKM KK dan juga rakan2ku yang berkesempatan hadir juga pada pagi Jumaat tu. Kehadiran korang betul2 memeriahkan lagi majlis kitaorang ❤️
Nyaris2 juga kitaorang cancel majlis ni sebabkan beberapa hari sebelum tu, daku mengalami diarrhea, tapi gigihkan juga la masak seawal 4.30 pagi tu. Alhamdulillah, melihat ramai rakan2 yang sudi hadir , buatkan daku rasa seronok sgt❤️

Mudah2an dapat lagi buat majlis macam ni pada masa akan datang 😜


Tuesday, July 03, 2018

Sakit itu Penghapus Dosa

Assalamualaikum


Ini kali kedua ku mengalami diarrhea dalam bulan Syawal ni. Kali pertama pada awal pagi hari sabtu baru2 ni. Time tu memang salah daku sendiri la. 5 hari direct berpuasa dari hari Isnin - Jumaat, tah macammana hari Jumaat malam tu tiba2 teringin plak minum air tin gas Revive plak tuπŸ˜ͺ 

Kesannya? Dari jam 2 pagi sampai la jam 5 pagi ku ngulang ke toilet.... bukan tu je lepas tu mula rasa mual , loya semuanya ada. 

Dah awal pagi tadi, sekali lagi berlaku, pun dalam tempoh masa yg sama juga!

Tapi daku tak minum air gas la semalam.

Maka pagi ni pergi la ke klinik di Asia City, minta tolong Staf en suami bawakan memandangkan suami berada di KL dua hari ni.




Dr advise masukkan air, ok la. kita follow dan proced je.. Lepas je settle semua, baru la ku rasa fresh sikit dan mula rasa lapar. 




Doakan daku sihat ya.

Turun terus berat gara2 diarrhea ni.😣


Monday, July 02, 2018

SELAMAT HARI BAPA

Assalamualaikum ...

Bersama abah tersayang sehari sebelum balik ke Sabah
Pagi ni daku saja call rumah along, memandangkan mak abah ku berada di sana... dapat cakap2 dengan mak, kemudian cakap dengan abah plak... Menerima perkhabaran sahabat baik abah dan merangkap jiran sebelah taman ku juga satu ketika dahulu ketika duduk di Ampang iaitu Pakcik Jeff telah pun meninggal dunia semalam.. Allahu, daku terasa sebak seketika... lagi sebak bila abah tanya bila kitaorang nak pindah balik ke KL plak? Senang abah nak datang ke rumah kitaorang kalau dah pindah nanti... Aduhai.. ingat lagi dulu2, masa duduk di Ampang, kalau mak abah datang ke rumah kitaorang, mesti kitaorang akan singgah ke rumah Arwah Pakcik Jeff dan keluarga..
 Mak abah memang kawan baik dengan diaorang...


Di kala umurku sebegini, menghampiri 40-an 
ku amat bersyukur masih lagi dikurniakan mak abah, mak abah mentua...
Ya Allah, semoga dipanjangkan umur mereka dan mereka sentiasa dimurahi rezeki selalu. 
Daku masih belum puas lagi bermanja dengan mereka....

Daku kongsikan di sini sedikit sebanyak gambar2 ketika di Hari Raya tempoh hari.... 


bersalam dengan abah


bersama mak dan abah
tak cukup korum lagi time ni, adik lelaki tak balik lagi



di pagi raya pertama



bersama keluarga en suami, pun tak cukup korum gak
keluarga abang ipar tak balik lagi
en suami dan anak2
terima kasih kerana sentiasa di sisi 

aksi en suami dan anak2 bermain basikal ketika
balik bercuti raya di Taiping