Followers

HITS

Thursday, December 28, 2017

Arnab Village, Ranau ~ Tempat tarikan terbaru di Kundasang

Teringin juga nak ke sini setelah tengok gambar kawanku bawa anak2 dia ke tempat ini. Lepas dapat info daripada dia mengenai tempat ni, daku rasa macam ragu2 plak...kawanku ni kata, tempat ni memang baru, jadi fasiliti jalan masuk ke kawasan ni tak begitu sesuai sangat untuk kereta2 yang lowered ni..alahai..kereta en suami ku memang lowered.. hari tu masa ke Sabah Tea Garden pun, jenuh gak dengar dia bising..hahaaaa..

Tah macam mana, ada satu hari tu en suami bagitau ada program kerja di Eco Ranch di Ranau. Time tu bawa kereta lain. So, sempat la kitaorang singgah ke sini ketika dalam perjalanan balik ke rumah. Sebelum ke sini, daku ada la buat research sikit.. cewahhh...research la sangat..walhal google je tentang tempat ni sampai la daku jumpa info ini...

"Sepasang arnab menjadi sekampung"

Sekiranya dilihat pada apa yang ada di Arnab Village Ranau masa kini, tiada yang dapat menyangka bahawa ia sebenarnya bermula dari sepasang arnab sahaja.

Menurut Pemilik Arnab Village ini, Jubair Juhinin, 27, Graduate of Aquaculture Science dari  Universiti  Malaysia Sabah (UMS),  suatu ketika dahulu ia hanyalah hobi yang beliau kembangkan dengan ilmu keusahawanan daripada pelbagai sumber."

SUMBER : SayangSabah

Menarik kan? Dengan hobi sebegini dan ia telah dikembangkan lagi tak sangka lama kelamaan ia menjadi salah satu tempat tarikan pelancong terbaru di Kundasang.

Nak ke sini, korang guna la google maps ya..tak jauh pun jika dari Kundasang atau pun dari Ranau. Jika perjalanan dari Kundasang, simpang untuk ke sana adalah sebelah kanan jalan. Ada satu papan tanda di tepi Jalan besar iaitu “Jalan Kibbas Mohimboyon Kundasang” . So, masuk je ikut jalan tu, korang akan melalui  Sekolah Rendah Kinondou Ranau. Jalan je terus lagi sehingga jumpa pintu gerbang Kampung Purakagis, Ranau. Dah masuk ke perkampungan ni, korang akan nampak dah Perkampungan Arnab2 yang sangat comel tu.. Jalan dia memang agak rendah, tapi sebabkan time tu guna kereta lain, maka ok je..

Kat sini, nak masuk kena bayar ya. Standard la kan.. 

Daku share sama bayaran masuk & Waktu Operasi ,

Bayaran Masuk: Dewasa RM3 | Kanak-kanak RM2

Waktu Operasi: Setiap Hari (9.00am – 5.00pm)

Boleh juga membeli makanan untuk diberikan kepada Arnab dengan harga RM 1. Kat sini ada peraturan yang harus dipatuhi oleh semua pengunjung, iaitu :

  • Jangan cederakan arnab
  • Jangan bagi snack atau makanan manusia
  • Jangan tarik telinga arnab
  • Jangan angkat arnab terlalu tinggi


pamplet Arnab Village
Direktori Homestay di Ranau & Kundasang

sebelum masuk, bergambar la dulu

Masa untuk memberi makan
  
Dak Nayli pun sudah berani nampaknya

Danial pun sama...

cubaan untuk bergambar bersama si comel ini!!


Hariz pun tak ketinggalan nak cuba juga memegang arnab ini

kawasan di sekitar Arnab Village

Time tengah bagi arnab makan, hujan la plakkkk.. terus serbu ke sini
sementara tunggu hujan berhenti
  
keadaan tanah kat sini bila lepas hujan agak licin ,
so hati2 la ya
Kalau nak tau apa2 info mengenai Arnab Village ni, boleh la jenguk ke FB Page diaorang ya, ARNAB VILLAGE RANAU Dikhabarkan ada banyak perubahan sedang dilakukan untuk menambah baik kemudahan di situ.

Gambar2 di bawah ini adalah dari page FB tersebut. Daku share juga di sini ya untuk tatapan korang ya...banyak tempat menarik di Ranau ni sebenarnya.. kitaorang pun banyak tak pergi lagi lagi2 kalau melibatkan hill ..